DSC_0065

Perheeseemme kuuluu 9-kuukauden ikäinen poikalapsi. Kun pohdimme tämän projektin käynnistämistä ja poikamme hoitamista mietin, että no onneksi pojallemme löytyy ainakin helposti vaatteita. Kyllähän Suomessa lapsille vaatteita valmistetaan, ajattelin. Mieleeni tuli Reima, Lassie, Marimekko sekä monet muut vaatemerkit. Tutustuttuani hieman tarkemmin aiheeseen ymmärsin, että tosiaan onhan Suomessa paljon lastenvaatteita suunnittelevia ja muualla kuin Suomessa valmistavia yrityksiä ja merkkejä, mutta todella Suomessa tehtyjä lastenvaatteita ei niin helposti löydykkään.

Kävimme viikonloppuna ruokaostoksilla Prismassa ja katselin siellä lastenvaatteita. Monia vaatteita mainostettiin Suomessa suunniteltuina, mutta todella Suomessa tehtyjä lastenvaatemerkkejä löytyi Prisman lastenvaateosastolta yksi, Hilla Clothing. Olin todella yllättynyt tästä uutuudesta ja siitä, että Prisma oli ottanut valikoimiinsa todella Suomessa suunnitellun ja valmistetun vaatemerkin. Hienoa!!

DSC_0059

DSC_0073

Kuosit, laatu ja vaatteiden tunnelma on mielestäni laadukas, ajaton ja pienille taaperoille sopiva. Värit olivat selvästi jaettu tytöille ja pojille, mutta muutama unisex-kangaskin löytyi.

Meille päätyi ostoskoriin housut ja kietaisubody. Hintakin oli suhteellisen edukas, body maksoi 19,95 € ja housut 16,95 €. Minulla on ollut mielikuva, että Suomessa tehdyt lastenvaatteet maksaisivat reilusti enemmän kuin mitä Hillan vaatteet maksoivat.

Hilla Clothing pitää päämajaansa Jyväskylässä ja sen tuotteita myydään ilmeisesti monissakin Prismoissa. Heille on myös tulossa nettikauppa yrityksen nettisivuille.

DSC_0127

Mistä sitten tunnistaa Suomessa valmistetun tuotteen? Jos tuote tai tavara on valmistettu Suomessa, on sen myyntitiedoissa yleensä avainlippu. Tällaista merkkiä ei löydy esimerkiksi tavaroista jotka on suunniteltu Suomessa suomalaisen yrityksen toimesta, mutta valmistettu esimerkiksi Kiinassa. Jos tuotteen suunnittelu tehdään Suomessa ja valmistus muualla, on tuotteessa yleensä Suomen lippu ja merkintä ”Design From Finland”. Näillä merkinnöillä on kuitenkin suuri ero.

Lastenvaatteiden suomalaisuus tuntuu kiinnostavan äitejä yleisestikin ja viime keväänä asia herätti myös paljon keskustelua mediassa. Minun silmiäni tämä ainakin aukaisi. Jos vertaa Suomessa tehtyjen vaatteiden hintaa ei-suomalaisiin vaatemerkkeihin tai Suomessa suunniteltuihin, mutta muualla valmistettuihin merkkeihin, ei hinta todellakaan ole niin paljon kalliimpi tai ylipäätänsä edes kallimpi, että pelkästään sen takia tuotteita ei voisi ostaa. Ja voihan ainakin yhden kymmenestä vaatteesta ostaa made in Finland-merkkisenä! Eikös?