Minä olen niitä ihmisiä jotka kannattavat periaatteessa kaikkea ympäristöystävällistä, luomua, lähituotantoa, eettisiä arvoja yrittäjyydessä, kasvisruokailua ja päästöjen vähentämistä ympäristönlämpenemisen takia. Silti ostan halpamaissa tehtyjä tavaroita, en niinkään välitä siitä miten se pieni tyttö tai poika joka on ommellut halvat vaatteeni voisi paremmin koulunpenkillä ja en syö kasvisruokaa. Minun ostospäätöksiäni on ohjannut lähinnä halpuus, helppous ja tottumukset. Projektimme myötä yritän ja haluan kiinnittää enemmän huomiota näihin asioihin, jotka olen aina kokenut tärkeäksi mutta silti ne eivät ole ohjanneet ostoskäyttäytymistäni. Luomua kyllä ostan, mutta sitäkin voisi tietenkin ostaa vielä enemmän. 

Naisten lehdissä on joskus seurattu eri julkisuuden henkilöiden ruokapäiväkirjoja ja kysytty julkkikselta mitä sinulta löytyy aina jääkaapista? Meidän jääkaapissa on aina kananmunia. Vaikka ostolistalla ei ole puutteissa kananmunia, ostan niitä silti joka kauppareissulta. Ja aina ne tulee syötyä. 

Luin jo varmaan vuosi sitten, että meidän lähellä on luomutila, josta voi käydä ostamassa  luomukananmunia ja muita tilan tuotteita. Mietin aina kun näin mainoksen, että tänään menen tuonne ja ostan lähiruokaa ja tuen tuota yrittäjää. No vuosi tässä on mennyt ja enpä ole kertaakaan käynyt. Tänään sitten ajattelin, että eiköhän ole aika toimia kannattamiensa arvojensa mukaisesti ja ajaa tuohon hävettävän lähellä olevalle tilalle ja toimia. Sanoista tekoihin siis.

Tapasimme tilalla sen isännän Hannu Laitisen ja hän kertoi meille henkilökohtaisesti heidän kanoistaan ja miten he kohtelevat niitä. Saimme tietää, että tehoviljeltyihin kananmuniin lisätään väriainetta, jotta kananmunan keltuainen näyttäisi keltaisemmalta. Olin jotenkin aivan pöyristynyt! Väriaine syötetään kanoille rehun mukana. Kanat, jotka munivat tehotuotettuja munia saavat niin köyhää ravintoa, että keltuaiset eivät ole keltaisia jos niihin ei lisätä väriä.

Laitisen onnelliset kanat, joita muuten on 3000 kappaletta, ruokitaan oman tilan tuotteilla ja kanoilla on 18 centtimetriä orsitilaa per kana ja purua lattioilla, jossa ne saavat kylpeä. 

Meille ostoskassiin päätyi 30 kappaletta munia hintaan 9 euroa. Jos ostan luomumunia lähikaupasta niin ne ovat kalliimpia. Eli hintakaan ei todellakaan ollut korkea. Lisäksi ostimme heidän leipomaansa ruisleipää, luomusipulia- ja valkosipulia sekä perunoita. Pikkumiehelle ostin myös heidän omaa luomujauhelihaa 400 grammaa. Hinta oli 3,63 euroa, eli ei yhtään kalliimpi kuin kaupassakaan. Hintatietoja kerron lähinnä sen takia, että monesti ajatellaan, että luomu- ja lähiruoka on todella kallista ja vain harvoilla on siihen varaa.

Illalliseksi syötiinkin sitten pinaattimunakasta, ja oli muuten hyvää!