DSC_0064

Seurasin yhden viikon ajan perheemme rahankäyttöä. Halusin tarkastella miten paljon kulutamme rahaa ja miten paljon kulutamme suomalaisiin tuotteisiin ja tavaroihin. Olen seuraillut joskus rahankäyttöämme enemmänkin viikko- ja kuukausitasolla, mutta kiireiden keskellä se monesti jää. Talonrakennusprojekti oli melkoista budjetinpyöritystä ja silloin muun kulutuksen tarkastelu jäi vähemmälle. Välillä sitä miettii, että mihin se raha oikein valuukaan?

Tiistai

Emme ostaneet mitään. Tulimme maanantaina Helsingistä ja jääkaapissa oli vielä sen verran ruokaa, että kauppaan ei tarvinnut lähteä.

Kesviikko 

Kävimme mieheni kanssa tekemässä isommat ruokaostokset. Yritämme ostaa aina kerran viikossa koko viikon ruoat. Tällöin kaupassa ei tarvitse juosta joka päivä ja uskon, että säästämme rahaakin. Suunnittelen arjen ruoat aina viikoksi etukäteen. Suunnittelu on mielestäni käytännöllistä ja ekologista, koska ruokaa tulee heitettyä vähemmän roskiin kun sen tekemistä suunnittelee etukäteen. Ostimme lihaa, kanaa, kasviksia, hedelmiä, maitotuotteita, kahvia ja kaikkea muuta tarpeellista.

Emme löytäneet lähikaupastamme suomalaisia Helmi Baby-kertakäyttöpyyhkeitä, joten ajoimme toiseen kauppaan pyyhkeitä hakemaan. Onneksi lähikauppiaamme vastasi, että hän lisää pyyhkeet valikoimiin ja saan kaiken tarvittavan yhdestä kaupasta. Maksoin myös poikani kerhomaksun. Kävimme kevään ajan kansalaisopiston loru- ja musiikkikerhossa laulamassa ja loruttelemassa.

Ruoka 108, 46 €

Pojan pyyhkeet ja miehen parranajovälineet 33,00 €

Kerhomaksu 26,00 €

Torstai 

Ostin multaa tomaattien koulintaa varten ja mieheni maksoi puhelinlaskunsa.

DSC_0053

Multa 3,90 €

Puhelinlasku 45,30 €

Perjantai

DSC_0012

Perjantaina suuntasimme Kuopion Matkukseen. Meidän oli tarkoitus ostaa pojallemme uusi ulkoiluasu pieneksi käyneen tilalle, mutta emme löytäneet oikean kokoista asua. Lisäksi olisimme halunneet ostaa uudet juoksukengät molemmille, mutta nekin jäivät hankkimatta, koska emme löytäneet Karhuja mistään. Onnistuimme sen sijaan tuhlaamaan rahaa johonkin mihin emme olleet sitä aikoneet käyttää. Mieheni on kova lukemaan ja ostimme Lars Keplerin Vainoojan ja Jens Lapiduksen VIP-huoneen. Minä pidän myös Keplerin ja Lapiduksen kirjoista. Tässäkin asiassa voisin suosia suomalaista enemmän.

Muutama vuosi sitten menin kirjamessuilla pyytämään Miikka Nousiaiselta nimikirjoitusta hänen Vadelmavenepakolainen kirjaansa. Kiskaisin miehen hihasta, hymyilin ja kysyin saisinko nimikirjoituksen? Mies katsoi ensin kirjaa ja sen jälkeen minua vähän aikaa ja sanoi ”muuten kyllä, mutta olen Juha Itkonen”. Katselin vähän aikaa kenkiäni, mutristin huuliani ja pinkaisin juoksuun. Herra Itkonen taisi vielä huutaa perääni, mutta siinä vaiheessa hävetti niin paljon, että yritin vain hävitä massaan.

DSC_0017

Ostimme viikonlopuksi myös lihaa Savo-Karjalan lihakaupasta. Uudet naapurimme olivat tulossa seuraavana päivänä syömään, joten ostimme tarvikkeita jo seuraavan päivän menuuta varten. Kauppakassiin tarttui myös useampi pullo Laitilan Wirwoitusjuomia ja pojalleni kanaa pakkaseen.

DSC_0051

Hankimme samalla reissulla koirallemme ruokaa useammaksi kuukaudeksi sekä naamarasvaa Mrs. ja Mr. Finlandille. Koiramme on rodultaan Bichon Frisee ja rodun ominaisuuksiin kuuluu silmien vuoto. Joudumme valikoimaan koiramme ruoan todella tarkasti ja Hugo ei saa esimerkiksi syödä mitään viljoja. Välillä me kuitenkin herkuttelemme esimerkiksi Best-In makkaroilla. Söimme pikaisesti patonkia Picnic-kahvilassa. Mieheni kävi illalla uimassa. Uimahallimme on muuten todella kallis, kertamaksu on huikeat 12,00 euroa.

DSC_0032

Suomalainen kirjakauppa 39,90 €

Lihakappa 30,00 €

Koiranruoka 71,40 €

Kauneudenhoitotuotteet 36,90 €

Öljy huoltoasemalta 12,90 €

Ruokakauppa 6,35 €

Picnic 8,80 €

Uimahalli 12,00 €

Lauantai 

Lauantaina kävimme vauvauinnissa. Poikamme nauttii uimisesta kovasti ja harjoittelimme sukeltamista niin, että poikamme piti vain mieheni niskasta kiinni sukelluksen aikana. Aika hurjaa menoa. Uinnin jälkeen poika on aina niin väsynyt, että kolmen tunnin päiväunetkaan eivät aina riitä. Haimme apteekista lisäravinteita, kuten d-vitamiiniä. Postailen lisäravinteiden suomalaisuudesta myöhemmin. Ruokakauppaan kilahti taas 72,35 euroa. Olemme joskus miettineet mieheni kanssa miten meillä menee niin paljon ruokakauppaan rahaa? Mieheni on ollut nyt lomalla, joten olemme syöneet molemmat kaksi ruokaa päivässä kotona. Ruoka on suurin menomme, mutta olemme päättäneet, että se on viimeinen asia mistä pihistämme.

DSC_0375

Vauvauinti 19,00 €

Apteekki 32,46 €

Ruokakauppa 72,35 €

Sunnuntai 

Kävimme vaalikahveilla. Kahvia, leivoksia ja hyvää mieltä!

Kahvila 13,30 €

Maanantai 

Auton bensamittari näytti punaista ja autolla olisi ajanut enää kymmenen kilometriä. Mieheni työskentelee kaksi päivää viikosta kotona ja tämä vaikuttaa suuresti bensankulumiseen. Etätyö on hieno mahdollisuus!

Bensa 72,50 €

Tiistai

Ostimme taas viikon ruoat ja pojalle vaippoja. Meillä menee kaupassa ensimmäinen viisikymppiä hedelmä- ja kasvisosastolla. Banaania, avokadoa, omenia, päärynöitä, bataattia, tomaattia, salaattia, kurkkua ja kukkakaalia. Jospa sitä säästyisi flunssilta ja muilta taudeilta terveellisesti syömällä! Lisäksi ostimme suomalaisen kirjolohen, kanaa, lihaa, maitotuotteita ja muita ruokatarvikkeita. Tällä viikolla ajattelin kokkailla thai-kanakeittoa, kirjolohta uunissa ja lihapullia. Mieheni kävi vaihtamassa autoomme kesärenkaat ja pesi auton samalla.

DSC_0040

Ruokakauppa 128,79 €

Renkaanvaihto ja auton pesu 60,00 €

Yhteensä 833,31 euroa 

Lopputulos kauhistuttaa hieman. Miehelläni oli palkkapäivä tällä viikolla ja yleensä sillä viikolla kun on palkkapäivä, menee enemmän rahaa kuin muilla viikoilla. Positiivisesti ajateltuna olemme ainakin pitäneet yhteiskunnan rattaita pyörimässä omalla kulutuksellamme!

Tarkasteletko sinä koskaan kulutustasi viikko- tai kuukausitasolla?