A niin kuin Avainlippu. Muistan törmänneeni avainlippuun jo pienenä. Minulle avainlippu on aina merkinnyt sitä, että kyseessä on suomalainen tavara tai tuote. Vaikka minulle sitä ei varsinaisesti kukaan pienenä kertonutkaan, niin olen osannut jo pitkään ymmärtää lipun merkityksen. Avainlippu juhlii tänä vuonna 50-vuotis juhlaansa, ja on aivan upeaa saada olla osana tätä juhlavuotta.

B niin kuin bensa. Bensa on asia jota joudumme tänä vuonna ostamaan ei-suomalaisena.

C niin kuin Citterio 98. Rakastan suomalaista designia ja kotoani löytyy Iittalan Citterio 98-ruokailuaterimet. Haaveilin aterimista pitkään ja mieheni yllätti minut hankkimalla ne meille!

D niin kuin diesel ja suomalainen UPMn Bioverno. Bioverno on kotimaisista raaka-aineista valmistettu uusiutuva diesel. Se soveltuu suoraan käytettäväksi kaikissa dieselmoottoreissa ja nyt sitä saa jopa ABCltä. Kaikki suomalaiset diesel-autolla ajavat suomalaista dieseliä ostamaan!

UPM

E niin kuin Etelä-Suomi. Suomalaisista suurin osa asuu Etelä-Suomessa, ja muuttoliike sinne suuntaan on voimakasta. Kun myimme asuntomme Espoosta ennen muuttoamme savoon, asuntonäytössämme oli paljon muualta Suomesta pääkaupunkiseudulle muuttavia. Kuopiostakin oli ostajia katsomassa asuntoamme. Mietin tuolloin, että me uimme tässä todellakin vastavirtaan!!

F niin kuin Fazer. Tähän kävisi yhtä hyvin Finnair, mutta olen niin suuri suklaan ja karkin ystävä, että oli pakko valita Fazer. Viime aikoina olen erityisesti keskittänyt suklaan syömiseni Fazerin uusiin kismetteihin. Joko olet maistanut kismettiä mariannan, lakritsin tai fazerinan makuisena?

G niin kuin Genelec ja suomalaiset kaiuttimet. Aivan Kuopion pohjoispuolella Iisalmessa sijaitsee Genelecin kaiutintehdas. Tuntuu aivan mielettömän hienolta, että kotikaupunkini lähellä tehdään näin upeaa työtä ja innovaatiota. Hienoa on myös se, että yritys on säilyttänyt kotipaikkansa Itä-Suomessa ja työllistää ihmisiä täällä!

H niin kuin Hackman. Meidän kotona ei ole muita kuin Hackmanin kattiloita ja paistinpannuja. Ostin syksyllä yhden kattilan Ikeasta ja sen teflonpohja alkoi irtoamaan ruoan sekaan jo muutaman käyttökerran jälkeen. Ruoan terveellisyydestä puhutaan todella paljon, mutta oletko miettinyt onko ruoanlaittovälineesi terveellisiä? Onko ruoan mukana terveellistä syödä esimerkiksi kattilasta irtoavaa teflonpintaa?

IMG_9916

I niin kuin Iittala. Onkohan suomalaista kotia missä ei ole jotakin Iittalaa? Minä sain jo ylioppilaslahjaksi ensimmäiset Iittalani ja siitä lähtien kotini on täyttynyt monista Iittala-klassikoista kuten Aalto-maljakosta, tuikuista, astioista ja laseista. Ehdoton suosikkini on tällä hetkellä Iittalan Essence-maljalasit kuohuvalle.

IMG_9918

J niin kuin Jyväskylä. Vietin elämäni ensimmäiset 18-vuotta Jyväskylässä ja kaikki sisarukseni ja vanhempani asuvat siellä. Jyväskylä on edelleen minun toinen kotini ja jokakesäinen lomanviettopaikka. Isäni kanssa kiipeämme joka kesä salaiselle mustikkapaikallemme järvien yläpuolelle ja keräämme mustikoita henkeäsalpaavissa järvimaisemissa. Valitettavasti en aio paljastaa tätä salaista paikkaamme! Jyväskylässä on paljon nähtävää ja koettavaa sekä hyviä ravintoloita. Käy katsomassa maisemia Harjun vesitornissa ja nauti maittavaa ruokaa ravintola Figarossa. Kesällä voit viettää aikaa Päijänne-risteilyllä!

K niin kuin Kuopio ja koti. Kuopiossa kannattaa ehdottomasti mennä torille ja jutella ihmisten kanssa. Täällä on todella helppoa tutustua ihmisiin. Muista kuitenkin, että vastuu on aina kuulijalla! Torin laidalla on ihana kauppahalli. Minun suosikkini kauppahallissa on Pikkumakkee. Voi että mitä herkkuja! Pikkumakkee myy muun muassa pienten suomalaisten suklaavalmistajien suklaita ja heiltä saa esimerkiksi gluteenittomia suklaita. Kun olet turissut torilla ja kauppahallissa, nauti maukkaampaakin maukkain lounas ravintola Urbanissa. Urbanin keittiössä häärii televisiostakin tuttu kokki Anssi Kantelinen ja voin luvata, että 10 eurolla et saa mistään niin maukasta ja innovatiivista ruokaa kuin Urbanista. Maha täynnä on mukava kavuta vaikka Puijontorniin maisemia ihastelemaan tai  Kuopion korttelimuseoon.

L niin kuin lakka. Haaveilen hillasoista ja lakan keräämisestä. Kuka veisi minut kesällä lakkaan?

M niin kuin mustikka ja muumimuki. En osannut valita näiden välillä. Minä olen todellinen mustikkahullu! Viime kesänäkin poikani ollessa vain 3-viikon ikäinen minun oli pakko päästä metsään ja marjaan. Saalis oli laiha, vain 60 litraa. Paikkasimme satoa kuitenkin muilla kotimaisilla marjoilla. Mustikkakukkoa, mustikkapiirakkaa, mustikkaamaitoa, mustikkamehua… Kohta sitä pääsee taas todellisen suomalaisen superfoodin kimppuun! Ja ne muumimukit. Minä ostin ensimmäisen muumimukini vasta viime syksynä. Silti niitä on kerääntynyt jo yli kaksikymmentä. Keräilyintoni lähti siitä kun poikani sai muumimukeja lahjaksi. Nyt ostelen niitä silloin tällöin ja sain kokoelmiini Håll Sverige Rent-mukin!

DSC_0483

N niin kuin Nokia. Muistan aina kun sain ensimmäisen Nokia-puhelimeni joululahjaksi. Sitä ennen minulla oli ollut käytössä isäni vanha Ericsson, mutta Nokia tuntui niin upealta kädessäni. Muistan ihmetelleeni, että miten hienoa onkaan kun Suomessa tehdään jotain näin upeaa! Yhtä paljon olen ihmetellyt sitä miten Nokian kukoistus kuoli niin nopeasti.

O niin kuin onnellisuus. Suomalaiset ovat onnellista kansaa tutkimusten mukaan. Minä olen ainakin onnellinen siitä, että olen syntynyt Suomeen. Onnea elämääni tuovat eteenkin perheeni, ystäväni ja työni.

P niin kuin Pingviini jäätelö. Pingviini jäätelö täytti jo 80-vuotta. Rakastan jäätelöä ja voisin syödä sitä litratolkulla. Suomalaiset ovat muuten kovia jäätelön syöjiä. Tiesitkö, että jokainen suomalainen syö 14 litraa jäätelöä vuodessa. Olemme Euroopan kovinta jäätelönsyöjäkansaa ja maailmalla meitä enemmän jäätelöä syödään vain Amerikassa, Uudessa-Seelannissa ja Australiassa. Harmi kun jäätelönsyöminen ei ole olympialaji!

Pingviinijäätelö

R niin kuin Ray. Kaikki tuntevat Rayn rahapelit, mutta tiesitkö, että Ray on myös merkittävä tekijä suomalaisten hyvinvoinnin edistäjänä. Ray jakaa varoja erilaisille sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluille sekä sotaveteraaneille.

RAY

S niin kuin Suomi. Suomi on minusta maailman paras paikka asua ja yrittää. Olen matkustanut paljon ulkomailla ja koskaan en ole vielä käynyt missään kotimaani voittaneessa maassa. En ehkä rakasta räntäkelejä, itikoita ja pitkää talvea, mutta ne ovat pieniä miinuksia. Suomessa olen saanut ilmaisen koulutuksen, minulla on turvallinen olo täällä ja minulla on mahdollisuus vapaasti päättää missä asun ja työskentelen sekä mitä teen. Suomessa on myös kaunis ja puhdas luonto.

T niin kuin toivo tulevaisuudesta. Suomi on saatava plussalle ja nousuun. Sinä ja minä voimme olla kuluttajina vaikuttamassa Suomen tulevaisuuteen ja luoda toivoa tulevaisuuteen niin työntekijöille, yrittäjille, lapsille kuin koko kansalle. Kun ostaa suomalaista, ei ainoastaan tue yrittäjää ja yrityksen työntekijöitä, vaan luo hyvinvointia kerrannaisvaikutusten kautta koko kanssalle.

U niin ulkoilma. Suomessa saamme nauttia vielä raikkaasta ulkoilmasta. Joskus kun minulla on nuhjuinen ja väsynyt olo, lähden ulos ja luontoon. Kun hengittää raikasta ilmaa, ilme ja ajatukset kirkastuvat. Olen järkyttynyt monesti Kiinasta tulevista uutisista koskien ilmanlaatua. Miten ihmiset voivat asua siellä? Olen pohtinut asiaa myös siitä näkökulmasta, että haluanko ostaa Kiinassa tuotettuja tavaroita ja olla osa sitä kehitystä mitä halpatuotanto aiheuttaa ihmisten elinolosuhteille Kiinassa. Oletko sinä miettinyt tätä?

V niin kuin VR. Hienoa kun VR pysyy ajanhengessä ja lippuja saa erihintaisina matkustusajasta riippuen. Itse olen ainakin ostanut useat halvat junaliput kun olen matkustanut ruuhka-aikojen ulkopuolella!

Y niin kuin yrittäminen ja yrittäjyys. Suomi tarvitsee yrittäjiä ja yrittäjyyttä. Suomi ei nouse tästä taloudellisesta tilanteesta ilman yrittäjyyttä. Minä ja mieheni olemme molemmat yrittäjäperheistä ja arvostamme suuresti yrittäjyyttä. Toivon todella, että yrittämistä helpotetaan ja yrittäjien toimintamahdollisuuksia parannetaan! Tiesitkö, että suurin osa suomalaisista yrittäjistä, tarkalleen ottaen 93,4 %a yrittäjistä, ovat pienyrittäjiä ja työllistävät alle 10 henkeä. Suuryrityksiä, eli yli 250 henkeä työllistäviä, Suomessa on vain 588 kappaletta, eli 0,2 %a yrittäjistä.

Å niin kuin Åland eli Ahvenanmaa. En ole koskaan käynyt Ahvenanmaalla. Vanhempani kävivät kerran pyöräilemässä Ahvenanmaan ympäri ja minä haluaisin tehdä tämän saman! Näin paljon kauniita valokuvia Ahvenanmaasta ja vanhempani kehuivat paikkaa vuolaasti.

Ä niin kuin äiti. Pelastakaa lapset järjestön vuosittaisessa tutkimuksessa Suomi osoittautui maailman toiseksi parhaaksi paikaksi asua äideille. Tämä on varmasti totta! Itse olen saanut äitinä kokea miten äideistä ja lapsista pidetään hyvää huolta ja äideillä on Suomessa hyvät vaikuttamismahdollisuudet.

Ö niin kuin öljy. Ja sitähän ei Suomesta saa! Mitäköhän meille tapahtuisi jos rajat olisivat kiinni ja emme saisi öljyä maahan?