Elämäntapamuutosta on takana nyt kaksi kuukautta. Emme kuitenkaan muuttaneet aivan totaalisesti kulutustottumuksiamme 15.3.2015 alkaen. Tottumuksemme muuttuivat hiljalleen jo vuoden alusta, kun aloimme pohtimaan elämäntapamuutoksen toteuttamista. Olen saanut useilta lukijoilta sähköpostia ja kyselyitä siitä, onko elämämme kalliimpaa kuin aikaisemmin ja onko suomalaisten tuotteiden suosiminen käynyt kukkaron päälle?

DSC_0271

Elämäntapamuutoksemme ei vaikuttanut mitenkään perheemme tulotasoon. Elämme edelleen samojen tulojen varassa kuin ennen muutostamme. Minä itseasiassa siirryin vielä vanhempainvapaalta hoitovapaalle, joten tulot eivät ole ainakaan kasvaneet. Kyse on enemmänkin siitä, mitä me ostamme käytössämme olevilla rahoillamme ja mitä me saamme rahojemme vastineeksi. En voi siis sanoa, että suomalaisuuden suosiminen olisi käynyt mitenkään kukkaron päälle.

DSC_0284

Sain yhdeltä lukijaltani sähköpostia ja hän toi hyvin esille sitä, miten on yleisesti vallalla käsitys, että suomalaiset tuotteet ja elintarvikkeet ovat aina kallimpaa kuin ulkomaalaiset ja suomalaisuuden suosiminen on mahdollista vain hyväosaisille. Olen törmännyt tähän käsitykseen useamman lukijani ajatuksissa ja sähköposteissa. Moni lukijani on kuitenkin tuonut esille sen, miten suomalaisuus vaikuttaa ostopäätökseen ja, että myös lapsiperheillä ja vähemmän tienaavilla on mahdollisuus ostaa suomalaista. Itse olen muutoksemme myötä kiinnittänyt luonnollisesti huomiota hintoihin, ja tehnyt hintavertailua ulkomaalaisiin tuotteisiin jo ihan mielenkiinnon takia. Eilen kaupassa käydessäni rustailin sellaisten tuotteiden hintoja ylös, joita meidän perhe kuluttaa, ja joista löytyi vertailumahdollisuus. Pääsin toteamaan, että eivät ne suomalaiset tuotteet todellakaan ole aina kalliimpia!

Tuote                      Kilo/litra/paketti     Yksikköhinta 

Muumivaippa (s)          10,95 € /46 kpl                        0,24 €/ kpl

Pampers                          12,60 €/ 46 kpl                        0,27 €/ kpl

Libero                             15,39 €/62 kpl                          0,25 €/ kpl

 

Valion appelsiinimehu (s)        1,55 € litra

Brazil appelsiinimehu (s)          1,79 € litra

Rainbow appelsiinimehu        2,19 € litra

 

Arla raejuusto                       5,89 €/kg                       2,65 €/ 450 g

Valio raejuusto (s)              4,98 €/kg                        2,49 €/ 500 g

Xtra raejuusto                      4,17 €/ kg                        1,25 €/ 300 g

 

Felix ketsuppi                      2,71 €/kg                       3,39 €/ 1,25 kg

Meira ketsuppi (s)            2,73 €/kg                           2,59 €/ 950 g

Heinz ketsuppi                3,52 €/ kg                           3,20 €/ 910 g

 

Best-In kanamakkara (s)   2,58 €/ kg                      1,29 € / 500 g

Pedigree kananmakkara   2,98 €/ kg                        1,49 €/500 g

 

Sun hedelmä mysli (s)        5,13 €/ kg                       3,85 €/ 750 g

Axa hedelmä mysli            5,48 €/ kg                         3,29 €/ 600 g

Rainbow hedelmä mysli  3,99 €/ kg                        2,99 €/ 750 g

 

Valio maitorahka (s)      3,28 €/ kg                         0,82 €/ 250 g

Rainbow maitorahka     3,00 €/ kg                        0,75 €/ 250 g

Ehrmann maitorahka   2,52 €/kg                          0,63 €/ 250g

Kannattaa aina kiinnittää huomiota kilo- ja litrahintoihin. Ne kertovat enemmän siitä, mitä rahalla todella saa. Kuten esimerkeissä huomaa, suomalainen ei todellakaan aina ole kalliimpaa, eikä tiettyjen ihmisten etuoikeus! Tietenkin on tuoteryhmiä, missä suomalainen maksaa enemmän, kuten kasvikset talvisin.

DSC_0087

Elintarvikkeet ovat tietenkin vain yksi osa kuluttamista. Me käytämme rahaa esimerkiksi elintarvikkeiden ja pakollisten laskujen lisäksi palveluihin, vaatteisiin, sisustamiseen ja kodintarvikkeisiin sekä matkustamiseen.

On totta, että suomalaiset vaatteet ovat hinnakkaita, mutta mielestäni suomalaisia vaatteita ei voi verrata naapurimaan halpatuotantovaatteisiin. Suomessa on myös jonkun verran pienempää keskihintaista vaateteollisuutta, joten aina suomalaisesta vaatteesta ei tarvitse maksaa mansikoita.

Tämän vuoden aikana meillä on saman verran rahaa käytettävissä vaate- ja muihin ostoksiin kuin aikaisemminkin. Olemme joutuneet luopumaan halvalla ostamisen kulttuurista ja siitä, että rahalla on saatava mahdollisimman paljon. Minusta tämä ei ole huono asia, enkä koe joutuneeni luopumaan mistään. Olen huomannut itsestäni, että kun ostan esimerkiksi suomalaisia vaatteita, niin arvostan vaatetta enemmän kuin aikaisemmin. Laatu on korvannut minulla määrän. Ennen ostin enemmän pintamuotia ja vaatteet vaihtuivat nopeammalla kierrolla. Nyt mietin aina pitkään ostoksia jo ihan taloudellisesta näkökulmasta, ja ostan sellaista mitä todella tarvitsen. Isäni kysyikin minulta aina nuorempana, että tarvitseeko noita rättejä niin paljon!?

DSC_0001

Mitä sinä olet mieltä? Onko suomalainen aina kalliimpaa ja onko se vain tiettyjen ihmisten etuoikeus?