Vuosi sitten meillä oli rakentaminen kovassa vauhdissa. Talopaketti oli jo pystyssä ja sisätyöt olivat alkaneet. Vaikka rakentaminen söi voimavaroja, oli mielenkiintoista seurata miten talo rakennetaan ja mitä vaiheita siihen sisältyy. Ajattelin jakaa muutaman pikaisen vinkin rakentamiseen ja remontin tekemiseen omasta kokemuksestani.

1. Ole ajoissa liikenteessä

Teetpä sitten vain pienen remontin tai alat rakentamaan taloa, ole ajoissa liikenteessä. Mitä enemmän sinulla on aikaa ennen toteutusta, sitä paremmin ehdit hankkimaan tietoa, etsiä materiaaleja ja vertailla hintoja. Talonrakentamisessa kannattaa ottaa myös huomioon se, että luvan saaminen voi kestää ja luvan hakeminen on melko mutkikas prosessi. Mieheni keräsi kaksi mapillista tavaraa lupaa varten. Piti olla piirrustuksia, selvityksiä, yhteystietoja ja vaikka mitä. Ei missään nimessä mahdotonta, mutta kuitenkin aikaa vievää. Myös remontti voi joissakin tilanteissa vaatia luvan saamista.

2. Kilpailuta, vertaa, kysy

Me saimme tonttimme syksyllä 2013 ja aloitimme suunnittelun saman tien. Alusta asti tiesimme, että otamme talopaketin vesikattoon saakka valmiina ja kirvesmiehemme tekee loput työt. Kävin läpi valehtelematta satoja pohjapiirrustuksia ja kymmeniä talopakettitehtaita. Kun olimme kilpailuttaneet ja valinneet talopaketin, aloitimme pohjatöiden- ja sisätöiden kilpailutuksen. Kysyimme esimerkiksi kolmesta eri rautakaupasta tarvikelistan kanssa tarjousta pohjatyömateriaaleista. Kalleimman ja halvimman tarjouksen hintaero oli 1.200 euroa. Ja kaikki liikkeet saivat siis täysin saman listauksen tarvitsemistamme tavaroista. Vaikka kilpailutus vie aikaa, se maksaa nopeasti itsensä takaisin.

3. Mieti pohjaratkaisussa ilmansuuntia ja talon sijoittamista tontille

Meidän pihaan paistaa koko päivän aurinko. Kesäisin tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että talo kuumenee. Tällä hetkellä meillä ei ole vielä jäähdytysjärjestelmää, vaikka varaus sille on. Pihan aurinkoisuus pisti meidät miettimään mihin kannattaisi esimerkiksi sijoittaa makuuhuoneet, jotta niissä voisi nukkua kesäisin? Löysimme hyvän pohjan, missä makuuhuoneet ovat pohjoiseen päin, ja keittiö sekä olohuone etelään päin. Autotie on makuuhuoneiden puolella ja keittiöstä sekä olohuoneesta aukeaa maisemat takapihalle.

4. Mieti mitä teidän perheenne tarvitsee ja mikä sopii perheellenne? 

Missä te yleensä vietätte kotonanne aikaa? Minkä pitää toimia? Mikä sinua on rasittanut edellisessä asunnossa? Me olemme keittiöihmisiä. Laitamme paljon ruokaa ja syömme yhdessä. Minulle oli selvää, että tarvitsemme ison keittiön ja yhtenäisen ruokailutilan. Lisäksi halusin avaraa tilaa ja mahdollisimman vähän seiniä. Tässä onnistuimmekin loistavasti. Isonsin keittiötä alkuperäisestä talopaketin pohjapiirrustuksesta ja nyt keittiö todella toimii! Asia, mikä minua ärsytti entisessä kodissamme, oli puuttuva kodinhoitohuone. Otin pohjaratkaisusta yhden makuuhuoneen pois ja vaihdoin tilalle ison, yli 10 neliön kodinhoitohuoneen. Loistava ratkaisu! Yksi asia mikä minua on jäänyt harmittamaan on se, että miksi en suunnitellut kodinhoitohuoneeseen myös vaatekaappeja? Eikö ole hassua, että suurimmassa osassa koteja vaatekaapit ovat makuuhuoneissa. Jos asiaa ajattelee käytännön kannalta, niin viisasta olisi viikata vaatteet suoraan kodinhoitohuoneessa vaatekaappeihin. Ehkä sitten seuraavassa talossa!

5. Käytä sisustussuunnittelijaa 

Me emme käyttäneet suunnittelijaa, ja nyt moni huone on hieman keskeneräinen värimaailmaltaan. Liian paljon valkoisia ja tyhjiä seiniä. Onneksi olen nyt saanut apua ja kohta työhuone kokee todellisen muutoksen! Ihmiset, jotka ovat käyttäneet lähipiirissäni suunnittelijaa, ovat olleet todella tyytyväisiä. Suunnittelijat tekevät valmiin ostoslistan uusista hankinnoista, joten sinun ei tarvitse itse juosta kaupoissa etsimässä tavaroita. Saat myös yhtenäisen värimaailman. Suunnittelijoilla on kehittynyt värisilmä. Kun valitsin maaleja taloomme, yllätyin todella siitä, että valkoista maaliakin on yli kolmeakymmentä sävyä. Siinä minä sitten arvoin ja päädyin mihinkäs muuhunkaan kuin siihen kuuluisaan maalarinvalkoiseen.

6. Älä ole liian innokas

Remointoimme mieheni kanssa edellisen kotimme ja jälkikäteen ajatellen meillä ei tainnut olla kaikki muumit laaksossa tuolloin. Aloimme purkamaan keittiötämme ennen kuin olimme tilanneet uuden. Mietin vain, että kyllähän niitä keittiöitä nyt kaupasta saa. Halusin puutason, ja olin repinyt entisen tason ja lieden sekä uunin irti, kun minulle kerrottiin, että tason toimittamiseen menee kahdeksan viikkoa. Kannoin työpaikkani ruokalasta ruokaa kotia ja lämmitimme sitä mikrossa. Asuimme remontin keskellä koko remontin ajan. Jos yhden hyvän neuvon voin siis antaa, niin älä asu remontin keskellä!

7. Ole sopivan optimistinen

Ei kannata ajatella, että remontissa tai talonrakentamisessa on aivan kauhea homma. Pieni pala kerrallaan. Jokainen vaihe vie kukonaskeleen verran lähemmäksi lopputulosta. Kannattaa kuitenkin varautua myöhästymisiin ja aikataulujen uudelleenorganisointeihin. Meillä talonpohja ei esimerkiksi kuivannut odotetussa ajassa. Olimme varanneet jo laatoittajan ja sopineet hänen kanssaan aikatauluista. Kun lattia ei kuivannut ajoissa, moni vaihe siirtyi ja myöhästyi. Mieheni puhui koko ajan puhelimessa ja aikataulutti töitä uudelleen. Nauti kuitenkin jokaisesta valmistuvasta vaiheesta!

8. Budjetoi, budjetoi ja budjetoi

Me pysyimme muutaman tuhannen euron tarkkuudella budjetissa. Tämä johtui varmasti siitä, että olimme niin hyvissä ajoin liikenteessä, kilpailutimme paljon ja etsimme erilaisia vaihtoehtoja. Pidimme tarkkaa kirjaa menoista ja arvioimme kokoajan tulevia kustannuksia. Kannattaa myös muistaa, että talonrakentamisessa rahanmeno ei lopu siihen kun talo valmistuu. Myös autotalli ja pihanlaittaminen maksaa. Myös tontin pohja voi syödä paljon rahaa, jos tonttia joutuu louhimaan tai täyttämään. Tee laadukas pohjatutkimus, voin kertoa kokemuksesta, että se kannattaa!

9. Talopakettien pohjaratkaisuja voi muuttaa

Me valitsimme talopakettimme Planitalon Familia-mallistosta. Muutimme pohjaa kuitenkin merkittävästi. Makuuhuoneet ovat kaikki paikallaan, mutta pieninkin makuuhuone on 12,5 neliötä. Neljäs makuuhuone on kodinhoitohuone, kylpyhuone, kodinhoitohuone ja sauna muuttivat paikkaansa ja keittiö suurentui eikä siinä ole erkkeriä.

10. Osta suomalaista

Minua harmittaa, että en kiinnittänyt tarpeeksi rakentamisessamme huomiota suomalaisiin vaihtoehtoihin. Kodissamme on kyllä paljon suomalaista. Talopaketti ja kaikki käytetty puu on 100 prosenttisesti suomalaista. Myös keittiömme, kiinteät kalusteet ja maalit ovat suomalaista. Samoin hanat, wc-kalusteet ja ikkunat. Lattiamateriaalit, laatat ja sisustus ovat kuitenkin melkolailla ulkolaista. Olen nyt jälkikäteen ihastellut esimerkiksi suomalaisen Timberwisen parketteja ja Pukkilan laattoja. Lisäksi aion nyt hiljalleen laittaa kodin sisustusta uusiksi sinivalkoisin sisustustuottein.

Onko sinulla alkamassa remonttia tai talonrakennus lähiaikoina?