DSC_0023

Yhteistyössä Tikkurilan sekä Suomalaisen Työn Liiton kanssa

DSC_0012

Kesän ”suurin” projekti on nyt ohi. Talo on maalattu ja talon asukkaat ovat onnellisia. Projekti hieman venähti, kiitos sateisten säiden. Lopputulos on kuitenkin niin upea, että edes pieni aikataulujen pettäminen ei haittaa. Nyt tekisi mieli istua vain ulkona terassilla ja ihastella seiniä. Jännä miten paljon maalaus muuttaa talon ilmettä. Tuntuu kuin asuisimme kokonaan uudessa talossa. Valitsimme talon sävyn jo silloin kun haimme rakennuslupaa. Lupa vaati sävyn ilmoittamisen. Tuolloin mietimme, että valitaan nyt joku sävy ja muutetaan sitä tarpeen mukaan. Tuntui hankalalta valita sävyä värikartasta kokeilematta miltä se näyttää puun pinnalla. Kokeilimme valitsemiamme sävyjä nyt ensimmäistä kertaa puunpinnalle ja päätimme olla vaihtamatta niitä. Niin hyviltä ne näyttivät ja ei tarvinnut hakea lupaa muuttaa sävyä. Tikkurila on mielestäni onnistunut erinomaisesti värikarttojen paikkaansapitävyydessä. Värikartat todella vastaavat sitä miltä maalit tosiasiassa näyttävät puun pinnalla. Tikkurila suosittelee aina tarkastamaan värit värikartoista tai kaupan puupinnoilta. Ei siis koskaan tietokoneen ruudulta!

DSC_0202

Nyt kun projektimme on ohi, niin ajattelin antaa muutaman omakohtaisen vinkin talon maalaamisen toteuttamiseen ja läpiviemiseen. Mistä siis aloittaa?

1. Suunnittelu on kaiken A ja O. Meidän ei niinkään tarvinnut katsastella talomme kuntoa, vaan valita värit sekä maalityyppi. Talomme oli uusi ja pohjamaalattu. Valitsimme Tikkurilan suosituksesta vesiohenteisen Vinhan. Vinha sopii erinomaisesti käsittelemättömien, teollisesti pohjamaalattujen tai aikaisemmin käsiteltyjen pintojen ulkomaalaukseen. Harmaan sävyksi valitsimme 2688 Sariola ja valkoiseksi 2686 Tuulikki. Nämä sävyt olimme ilmoittaneet siis jo rakennuslupavaiheessa ja emme lähteneet sävyjä enää muuttamaan.

DSC_0011

2. Kutsu ystävät ja sukulaiset mukaan maalaustalkoisiin! Yksin urakka on melkoinen. Kaikki kädet ovat tarpeen. Toiset maalaavat, toiset tekevät ruokaa ja suojaamiseenkin tarvitaan porukkaa. Täältä voit tilata talkoiden suunnittelupaketin ja Tikkurila on jopa tehnyt sähköpostikutsut valmiiksi kavereiden kutsumiseksi talkoisiin! Me saimme apua pitkin viikkoa useilta ystäviltämme ja sukulaisiltamme. Itsekin olisin halunnut maalata mahdollisimman paljon, mutta työtä riitti talkooporukan ruokkimisessa ja pojan hoitamisessa.

DSC_0062

DSC_0450

DSC_0047

3. Säätä ei voi suunnitella, vaan talkoot on järjestettävä kelien mukaan. Auringon paistaminen ja ilmankosteus vaikuttavat itse asiassa melkolailla lopputulokseen. Paras sää maalaamiseen on pilvipouta. Kurkkaa tänne ja lue Tikkurilan sääsuosituksen maalaustalkoisiin.

DSC_0244

4. Valitse oikea tuote oikealle pinnalle. Oikean tuotteen ja sävyn valitsemisessa ei onneksi tarvitse jäädä yksin. Rautakaupoista saa erinomaista palvelua ja lisäksi Tikkurilalla on oma maalilinja. Soittelin itse linjalle kun maalasimme talomme sisäseiniä ja sain erinomaista palvelua. Jos siis mikään asia askarruttaa, niin pirauta ihmeessä numeroon 010 860 8600. Linja on arkisin auki kello 8-19.00.

5. Ei kannata oikoa esitöissä! Tämä oli minulle se hankalin paikka. Olisin vain halunnut ruveta maalaamaan! Tikkurilalla on erinomaiset ohjeet esitöille sen mukaan onko kyse vanhasta vai uudesta kohteesta. Meidän piti lähinnä muistaa suojaaminen. Suojaaminen on inhottavin ja hitain homma, mutta kun se on tehty, alkaa ehdottomasti mukavin vaihe! Muista, että käsiteltävän pinnan on oltava puhdas ja kuiva. Lisäksi maali pitää aina sekoittaa hyvin ennen maalaamista. Maalaus on syytä tehdä laudan suuntaisesti ja ennen kaikkea, muista tauot! Vaikka maalaaminen on mukavaa ja siihen saattaa uppoutua, pitää muistaa juoda ja syödä. Varsinkin jos taiteilee telineiden päällä ja ilma on kuuma. Taukojen aikana siveltimet kannattaa laittaa muovipussiin ja pussi kiinni, jotta siveltimet eivät kuivu. Jos maalaustalkooporukka on iso ja sinua mietityttää mitä laittaa porukalle ruoaksi, niin kurkkaappa tänne! Tikkurila on suunnitellut useamman menun talkooporukan kestimiseksi. Me tyydyimme tällä kertaa talkooporukan pyynnöstä makkaran paistamiseen sekä salaattiin!

DSC_0086

DSC_0130

6. Muista työturvallisuus! Maalatessakin voi sattua pahasti kun ollaan monen metrin korkeudessa. Sen takia on erityisen tärkeää, että turvallisuudesta pidetään huolta ja, että maalaustelineet ovat asianmukaiset. Tikkurila tarjoaa täällä vinkkejä työturvallisuuteen. Ramirent ja Tikkurila tarjoavat 30.9.2015 saakka puoleen hintaan maalaustelineet kun ostat yli 50 litraa Tikkurilan maaleja. Käytä tarjous hyväksesi!

7. Lue vielä nämä ohjeet ennen urakan aloittamista! Ja sitten vain malttia sekä iloista mieltä talkoisiin!

DSC_0018

DSC_0005

DSC_0067

DSC_0229

DSC_0001

DSC_0001

DSC_0004

DSC_0009

Onko sinulla maalausurakkaa tiedossa tälle kesälle?