DSC_0836

Upea alkuviikko takana! Tuli käytyä pitkästä aikaa Porissa. Sain kutsun osallistua Suomalaisen Työn Liiton järjestämään keskustelutilaisuuten Made in whateverland. Paneelissa oli minun lisäkseni Smartumin hallituksen jäsen Merja Fischer, kansanedustaja Elina Lepomäki, kok, Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila sekä muusikko Karri Miettinen a.k.a Paleface. Keskustelimme siitä, onko tavaran ja tuotteen alkuperällä ja valmistusmaalla enää kuluttajalle mitään merkitystä ja millä kriteereillä kuluttaja tekee ostospäätöksensä. Itse olen luonnollisesti sitä mieltä, että alkuperämaalle on väliä ja minä ainakin kiinnitän huomiota tavaran ja tuotteen alkuperämaahan. Näin tulee varmasti olemaan myös tämän meidän haastevuoden jälkeenkin. Miksi alkuperämaalla on minulle ja perheelleni sitten merkitystä? Me uskomme, että kuluttamalla suomalaisten yritysten tuotteita ja tavaroita vaikutamme meidän ostospäätöksillä työpaikkojen säilymiseen, uusien syntymiseen sekä yrittäjien toimintaedellytysten parantamiseen. Kyse ei kuitenkaan ole mistään hyväntekeväisyydestä, vaan olemme saanet kokea muutoksemme myötä, että suomalaiset tuotteet ja tavarat ovat myös laadultaan priimaa. Lisäksi veroeurot pysyvät Suomessa ja koko yhteiskunta saa kerrannaisvaikutusten kautta hyödyn. Aika simppeliä mielestäni!

DSC_0841

Paneelissa toista ääripäätä edusti kokoomuksen kansanedustaja Lepomäki, joka ei pidä meidän elämäntapamuutosta mitenkään kansantaloudellisesti jalona tekona. Lepomäen ajatuksia voit lukea enemmän täältä. Mitäpä sinä olet mieltä? Muuten paneelissa keskusteltiin siitä, että hinta ja laatu ovat ne tekijät, jotka vaikuttavat kaikista voimakkaimmin kuluttajien ostospäätöksiin. Minä allekirjoitan tämän ja näitä faktoja on varmasti melko vaikeaa lähteä muuttamaan. Toki muitakin perusteita ostospäätösten tekemiselle löytyy, kuten ekologisuus ja yrityksen imago.

DSC_0844SuomiAreenalle oli mieletön määrä upeita tilaisuuksia ja puhujia. Olisin mielelläni kiertänyt useassa tilaisuudessa kuuntelemassa, mutta Little Boy Finland oli hieman erimieltä mamman kanssa siitä onko energiateollisuuden tulevaisuus mielenkiintoista vai ei!? Mieheni kanssa pohdimme, että ensi kesänä voisi tehdä aikuistenreissun Poriin ja yhdistää kulttuuri tuohon matkaan. Jazzin kuunteleminen jäi siis vähiin ja suuntasimmekin hotellille jo seiskan aikaan. Onneksi saimme nauttia Palefacen riimeistä muutamaan otteeseen!

DSC_0838

Porissa ollessani luin lehdestä, että ensimmäiset mustikanpoimijat ovat jo liikenteessä. Lehtijutussa harmiteltiin sitä, että mustikat ovat vielä raakoja ja sadon kypsymistä pitäisi malttaa vielä odottaa. Uutisesta innostuneena ja innokkaana mustikkanaisena suuntasin itsekin metsään ja totesin, että sadon kypsymistä saa todella vielä odottaa. Muutaman kypsän marjan poimin pojalle iltapuuroon. Sainpahan taas todeta, että mikään ei ole niin kaunista kuin suomalainen metsä. Costa Ricankin sademetsissä vierrailleena voin todeta, että ei ole suomalaisen metsän voittanutta! Muutama vuosi sitten Costa Ricassa tullimies pysäytti minut ja katseli passiani pitkään. Minulla alkoi jo hiki hieman valua, että mistäköhän tässä on oikein kyse? Mies räväyttikin leveän hymyn ja kertoi nähneensä dokumentin Suomesta ja suomalaisesta luonnosta. Hänen suurin toiveensa oli päästä käymään Suomessa! Minä jäin tuolloin miettimään, että on tämä maailma hassu paikka! Me haaveilemme valkoisesta hiekasta ja palmuista ja niiden keskellä asuvat haaveilevat talvisesta mäntymetsästä!

DSC_0989

DSC_0987

DSC_0978

Kiitos Pori, Suomalaisen Työn Liitto ja kaikki panelistit! Oli ilo tavata! Ihanaa kesän ja viikonlopun jatkoa kaikille!