DSC_0883

Sisältää yhteistyönä saatuja tavaroita 

Nuoria parjataan oikein urakalla tällä hetkellä mediassa. Nuoret ovat haluttomia töihin, eivät osaa kiittää, haluavat liikaa palkkaa ja työntekeminen ei kiinnosta. Puhelimeen ei vastata ja käytöstavat ovat unohtuneet. Ymmärrän kyllä kritiikin mutta mietin, että kuka nämä nuoret ovat niin huonoille tavoille opettanut? Onko vika nuorissa vai kasvattajissa? Sanotaan, että nuorissa on tulevaisuus, mutta onko sitä tulevaisuutta jos kukaan ei opeta nuoria käyttäytymään ja toimimaan oikein tulevaisuudessa? Itse näen äitinä ja viiden sisaruksen isosiskona, että vastuu nuorten tavoista on vanhemmilla, kasvattajilla ja esikuvilla, kuten isommilla sisaruksilla. Käytöstapoja on vaikea oppia, jos niitä ei kukaan opeta. Vika ei minusta ole nuorissa tai lapsissa, vaan vanhemmissa, jos suusta ei kuulu kiitosta tai ole hyvä on vieras sana.

Poikani oppii koko ajan mahdottomasti uusia asioita. Kun rupesimme syömään syöttötuolissa, aloin opettamaan hänelle kiitoksen sanomista ruoan päätteeksi. Sanoin kiitos ja nyökkäsin päätäni. Poikani on oppinut jo kiittämään ruoasta ja nyökkää aina kun maha on täynnä. Orastavaa ”tiitto” sanaakin jo tavaillaan. Pään nyökkäilyä ja kiitosta hän ilmaisee myös saadessaan jotakin itselleen mieleistä. Äitinä tunnen tietenkin suurta mielihyvää ja onnistumista. Kiitoksen lisäksi on tietenkin paljon muitakin asioita, mitä haluan pojalleni hiljalleen opettaa. Anteeksi ja ole hyvä ovat kiitoksen lisäksi sanoista tärkeimpiä. Mutta miten opettaa niitä lapselle?

DSC_0927

DSC_0906

DSC_0861

Kirjoitin toukokuussa lahjaideoista äideille. Yhtenä lahjavinkkinä mainitsin raamiin.fi-sivuston kotimaiset sisustusjulisteet. Tilasin kotiimme jo ennen muuttoamme useamman julisteen sivustolta. Oma suosikkini on ehdottomasti 3 things juliste, joka muistuttaa minua eteisessämme tavaroiden mukaan ottamisesta. Ennen minulla oli aina jäämässä jotakin kotia, mutta julisteen avulla olen oppinut muistamaan aina kaikki tarvittavat tavarat mukaani. Juliste on myös hauska ja sopii sisustukseemme.

Raamiin.fi lähetti pojalleni hänen huoneeseensa opettavaiset sisustusjulisteet. Julisteiden avulla on hauskaa opetella tärkeitä sanoja yhdessä.  Julisteiden fiilis ja kuvamaailma on erittäin passeli lapselle ja meillä ainakin taulut ovat herättäneet ihmetystä. Toki nämä kolme tärkeää asiaa ei lapselle avaudu pelkästään julisteita katselemalla, mutta ainakin näillä on hyvä aloittaa. Julisteet muistuttavat esillä olemalla tärkeistä asioista ja ehkä myös minä muistan viljellä sanoja lapseni sanavarastoon useammin kun näen sanat päivittäin. Eikös lapsi tarvitse monta sataa toistoa ennen uuden sanan tai asian oppimista? Toistaminen on varmasti avain oppimiseen on kyse sitten uimataidosta tai kiitoksen sanomisesta. Mikään tapa tai taito ei synny itsestään, vaan asioita pitää opetella ja toistaa.

Mietin, että tällaiset toimisivat lapsille myös paksumpina pahvikortteina, joita ei voisi rypistää, mutta lapsi voisi kuitenkin hypistellä korttia omassa kädessään. Itse ajattelin laittaa seuraavaksi raamiin.fi sivustolta tilaukseen lapsille tarkoitetut Colour me julisteet. Katsotaan minkälaiseksi poikani julisteen värittää??

DSC_0938

Joko teillä tavaillaan näitä tärkeitä sanoja?