Kalevala Koru on suomalainen koruikoni, joka harvinaisena alan isona toimijana pitää edelleen tiukasti kiinni kotimaisesta valmistuksesta. Tuotteet kätkevät taakseen yritykselle tärkeitä arvoja, kuten vastuullisuuden ja hyvän tekemisen. Kalevala Korut kuuluvat niin suomalaisten arkeen kuin juhlaankin. Harva kuitenkaan tuntee yrityksen jännittävän synnyintarinan.

”Yrityksemme on ollut naisten asialla jo perustamisestaan lähtien. Olemme naisten perustama, johtama ja omistama yritys,” markkinointisuunnittelija Lina Leden kertoo. Kalevala Koru perustettiin vuonna 1937, kun Elsa Heporauta ja ryhmä naisia päättivät pysyttää patsaan suomalaisen naisen kunniaksi. Ajatuksesta innostunut ryhmä naisia päätti kerätä patsasvarat valmistamalla ja myymällä historiallisia koruja. ”Naiset valitsivat 40 mallia Kansallismuseon kokoelmista, eivätkä arkailleet niiden julkistamisessa”, Leden naurahtaa. ”Ensimmäinen sarja koruja esiteltiin presidentin puolison Kaisa Kallion teekutsuilla joulukuussa 1937.”

Korut saavuttivat välittömästi huippusuosion, mutta historia muutti naisten suunnitelmat. Leden kertoo: ”Syttyi talvisota, ja naiset päättivät käyttää patsasta varten kootut rahat hädänalaisten auttamiseksi. Samalla hyväntekeväisyydestä tuli yksi pysyvistä arvoistamme. Patsasidean takana olevat henkilöt perustivat Kalevalaisten Naisten Liiton, joka yhä omistaa Kalevala Koru Oy:n.”

Kalevala Korujen tarinat ja taustat kuvastavat suomalaista historiaa ja luontoa, kulttuuria sekä ajankohtaisia ilmiöitä ja ne ovat olleet osa suomalaisten elämää jo 80 vuoden ajan. Koruja on saatu ja annettu niin kastelahjoina, rippijuhlissa kuin kihla- ja vihkisormuksinakin. Korujen mukana kulkevat tarinat ja symboliikka ovat suomalaisille merkityksellisiä.

Kalevala Korun tehtaalla Helsingissä työskentelee noin 50 ammattitaitoista työntekijää. Kuvassa seppä juottaa ikonisen Naisen ääni -rintaneulan osia yhteen.

Avainlippu viestii kotimaisesta valmistuksesta ja vastuullisuudesta

Kalevala Korun tuotteet ovat aina tehty Suomessa ja kotimainen valmistus alusta loppuun on yrityksen tärkeimpiä arvoja, Leden painottaa: ”Suomalaisen työn Liiton Avainlipulla viestimme kotimaisesta valmistuksesta. Se on meille myös merkki vastuullisuudesta. Kotimaisen valmistuksen avulla pystymme edistämään kultasepänalan kehitystä ja työllistymistä. Myös kestävä kehitys ja ympäristöarvojen kunnioitus ovat meille itsestäänselvyyksiä. Tuotteemme valmistetaan kierrätyskullasta ja -hopeasta ja tehtaallamme on myös oma jätevedenpuhdistamo.”

Harva tietää, että korumuotoilu lähtee vielä tänäkin päivänä liikkeelle kynästä ja paperista. Kaksiulotteinen idea viedään malliseppien ammattitaitoa käyttäen lopulta kolmiulotteiseksi korumallinnokseksi ja jo tässä vaiheessa mietitään, miten koru voidaan tuoda sarjatuotantoon. ”Meillä koru kulkee keskimäärin 16 käsiparin kautta valmistusprosessin aikana. Paljon on yhä perinteistä käsityötä ja sen rinnalla moderni teknologia on tärkeää. Esimerkiksi 3D-tulostus on meillä ollut käytössä jo 90-luvulta lähtien”, Leden kertoo.

Korujen korkealaatuisuus takaa myös niiden ekologisuuden: ”Laadukkaan valmistuksemme avulla taistelemme kertakäyttökulttuuria vastaan. Kalevala Korulla on oma korjaus- ja huoltopalvelu, jossa on mahdollista kunnostaa vanhoja koruja. Korujamme säilytetään läpi elämän ja annetaan eteenpäin seuraaville sukupolville”, Leden kuvailee.

Suuri osa Kalevala Koruista saa alkunsa vahakorupuista, joiden ympärille valetaan kipsi. Tämän jälkeen vaha sulatetaan pois, jotta kipsin sisälle voidaan valaa metallisula. Kuvassa Haave-korvakorujen vahapuu.

Kuluttajat mukana kehittämässä tulevaisuuden koruja

Kalevala Koru tunnetaan klassikoistaan, mutta myös uusista innovaatioista. Kalevala Innovation Lab -liiketoimintayksikkö tekee yhteistyötä suomalaisten teknologiayritysten kanssa ja kehittää laadukkaasti muotoiltuja älykoruja. Myös kuluttajat pääsevät mukaan tuotekehitykseen, Leden kertoo. ”Käymme keskustelua suomalaisten kanssa ja teemme kuluttajavalidointia ennen lopullisia mallistopäätöksiä.”

Myös sosiaalinen media on mukana Kalevala Korun tuotteiden kehityksessä. ”Esimerkiksi Toivotuimmat klassikot -äänestyksen kautta faneillamme on mahdollisuus vaikuttaa mallistoomme takaisin tuotaviin vanhoihin korumalleihin. Seuraamme myös somen kautta tulleita toiveita ja palautteita koruihimme liittyen ja käymme ne säännöllisesti läpi. Monta somen kautta tullutta toivetta on myös toteutettu”, Leden kertoo.

Lue lisää Kalevala Korusta ja osallistu keskusteluun Kalevala Korun Facebook-sivulla

Kalevala Korut kulkevat keskimäärin 16 käsiparin kautta tehtaalla Helsingissä. Kuvassa Made in Helsinki Eira -riipus sepän taitavissa käsissä.

Lue muita Avainlippu-yritystarinoita