Aloitin uudessa työssäni kesäkuun alussa ja käyttäytymiseni kaupassa muuttui hetkessä. Minusta tuli mahdoton Avainlippu- ja Design from Finland -merkkien syynääjä ja meinaan saada sydämentykytyksiä, jos jostakin tuotteesta ei ole tarjolla suomalaisia vaihtoehtoja. Olen suosinut suomalaista aina, mutta nyt touhuni on mennyt jo huvittavaksi.

Leikilläni pohdin eräillä iltapäiväkahveilla, että eikö olisi kätevää, jos treffisovelluksissakin olisi tarjolla merkki tai leima luotettavasta treffikumppanista. Eli samaan tapaan, kun kotimaisen luottokumppanin tunnistaa Avainlipusta, niin eikös treffisovelluksessa voisi olla merkki, joka antaa lupauksen siitä, että tässäpä ehdolla treffiseuraksi perusjärjellä varustettu vastuullinen henkilö, jonka kanssa et joudu pettymään tai pelkäämään ikäviä yllätyksiä.

Parisuhteessa, mutta aivan samalla tavoin muillakin elämän osa-alueilla, mietimme mitä luottokumppanuus juuri minulle tarkoittaa. Mitkä ovat ne kriteerit, joista en ainakaan tingi. Missä tilanteessa valitsen laatua, missä voin joustaa? Valitsenko vastuullisemman vaihtoehdon ja voinko ylipäänsä tietää, mikä on vastuullinen valinta? Joku on valmiimpi ottamaan riskiä, toinen haluaa selkeät pelisäännöt ja turvallisen (mutta ei tylsän) vaihtoehdon. Vaikka lähestyn asiaa leikkimielisesti treffikulmalla, pohjimmiltaan kysymys ei kuitenkaan ole kevyestä aiheesta. Nyt puhumme perusarvoista, jotka ohjaavat jokapäiväistä toimintaamme. Samat arvot ovat hereillä kumppania valitessamme ja kaupan hyllyjen välissä tai verkkokaupassa hankintoja tehdessämme.

Juuri nyt arvomaailmamme ja tapamme tehdä valintoja ovat isossa muutoksessa, sillä maailma myllertää. Mielettömien muutosten keskellä kaipaamme suuntaviittoja. Suuntaa näyttää myös viime aikojen kuuma peruna, eli Petteri Orpon hallituksen ohjelma, jonka tavoitteena on vahva ja välittävä Suomi, jossa perusasiat ovat kunnossa, ihmisillä on oikeus ja vapaus tavoitella oman näköistään hyvää elämää. Hallituksen kirjausten mukaan hyvinvoinnin perusta on kestävä talous. Olemme varmasti kaikki samaa mieltä hallitusohjelman kanssa siitä, että vahvassa ja välittävässä Suomessa yrittäminen ja työnteko kannattavat ja palkitsevat ja siksi on tärkeää, että Suomessa ja Suomeen investoidaan. Myllerrysten keskellä on voitava luottaa siihen, että Suomessa saa tehdä, menestyä ja yrittää uudelleen, jos epäonnistuu.

Muutosvoimien parempi ymmärtäminen lisää yleensä suuntaviittoja ja kirkastaa ymmärrystä tulevasta ja tulevaisuuden mahdollisuuksista. Teemme Suomalaisen työn liitossa parhaillaan selvitystä, jolla pyrimme kuvaamaan keskeisiä tämän hetken ja lähitulevaisuuden muutosvoimia, jotka vaikuttavat kuluttajakäyttäytymiseemme. Rinnalle tarjoamme vinkkejä, miten nämä muutosvoimat voi huomioida yrityksen omassa toiminnassa ja miten kannustaa valitsemaan suomalaista työtä. Selvityksemme ei anna varsinaisia treffivinkkejä, mutta pilke silmäkulmassa kannustan jotakuta testaamaan voisiko samat vinkit toimia analogiana myös deittimaailmassa. Kuulet lisää selvityksestämme loppusyksyn aikana.

Toivotan vahvaa ja välittävää syksyä sekä intohimoa luottokumppaneiden valintaan!

Katri Viippola
Toimitusjohtaja, Suomalaisen työn liitto