Kotimaisen alkuperän tunnistaa helpoiten Avainlipusta. Merkillä on selkeät myöntämiskriteerit, ja sen käyttöä valvotaan. Käyttöoikeuksia on tuotteilla, palveluilla ja verkkokaupoilla. Avainlippua liehuttaa jo lähes 8000 yritystä. Muita kotimaisesta alkuperästä kertovia merkkejä ovat elintarvikkeiden Hyvää Suomesta -merkki ja suomalaisten puutarhatuotteiden Sirkkalehti-merkki, joka kertoo myös laadusta. 

Suomalainen työ on viime vuosikymmeninä muuttunut huimasti. Yhä useampi suomalainen saa elantonsa immateriaalityöstä kuten suunnittelusta tai muotoilusta. Design from Finland -merkki on osoitus suomalaisen yrityksen muotoiluosaamisesta. Merkki kertoo, että tuote tai palvelu on muotoiltu Suomessa ammattimaisesti, vastuullisesti ja käyttäjälähtöisesti. Design from Finland -merkkiyritykset viestivät avoimesti tuotantoketjunsa rakenteesta ja valmistusmaasta. 

Meillä ei ole varaa olla miettimättä alkuperää

Viime vuosien kriisit ovat tuoneet tajuntaamme monen aiemmin taka-alalla olleen asian tärkeyden. Huoltovarmuus on saanut aivan uudenlaisen kaiun ja merkityksen. Paikallisen talouden tukeminen suomalaista ostamalla ymmärretään nyt lisäävän alueen elinvoimaisuutta.   

Osta työtä Suomeen -päivää vietetään viikko Black Fridayn jälkeen. Toisin kuin Black Friday, Osta työtä Suomeen -päivä ei innosta ostohysteriaan, vaan kehottaa kiinnittämään huomiota vastuullisiin valintoihin ja niiden vaikutuksiin. Suomalaisia tuotteita pidetään laadukkaina, turvallisina ja kestävinä. Ympäristö kiittää, kun raaka-aineresursseja ei tuhlata.  

Muistathan 1.12. siis:

  1. Jos olet kaupassa, etsi tuotteesta jokin suomalaisesta työstä kertova merkki: Avainlippu-, Hyvää Suomesta, Sirkkalehti- tai Design from Finland -merkki. Jos ostat verkkokaupasta, katso, että kaupassa on Suomalainen verkkokauppa -Avainlippu-merkki. 
  2. Jos ostat palveluita, tarkista, että palvelulla on Avainlippu. 
  3. Osta harkiten ja vain tarpeeseen. 
  4. Tee suomalaisen ostamisesta tapa vuoden jokaisena päivänä. 
  5. Iloitse ostaessasi, että työllistät suomalaisia! 

Kiinnitäthän siis perjantaina 1.12. huomiota, mitä kaupassa tai verkossa ostat.  Ostamalla kotimaisia tuotteita tai palveluita luot työpaikkoja Suomeen.