Suomessa toimivat yritykset ostavat vuosittain tuotteita ja palveluita kaiken kaikkiaan noin 190 miljardilla eurolla. Kotimaisia tuotteita ja palveluita ostetaan tällä hetkellä noin 140 miljardilla eurolla vuosittain. Reilut 70 prosenttia ostoista on siten kotimaisia.

Yritysten tekemillä ostoilla on suuri vaikutus kansantalouteemme ja hyvinvointiimme. Kun yritys tekee hankintoja Suomesta tai kehittää uusia tuotteita kotimaisten kumppanien kanssa, on hyvä muistaa positiiviset sivuvaikutukset. Suomeen suunnatut hankinnat tuovat työtä Suomeen ja edistävät usein yrittäjyyttä.  Verottaja ottaa tästä omansa, millä varoilla katetaan hyvinvointimme kustannuksia.

Kuluttajat ovat hyvin kiinnostuneita siitä, mitkä asiat painavat yritysten vaakakupissa, kun ne tekevät ostopäätöksiä. Tutkimuksemme mukaan suomalaisista kuluttajista peräti 82 prosenttia on sitä mieltä, että yritysten tulisi hankkia tuotteet ja palvelut pääasiassa Suomesta.

Suomalaisten mielestä yritysten tulisi myös viestiä avoimesti siitä, mikäli tuotteet ja palvelut on hankittu Suomesta. Kotimaisia ostoja suosivien yritysten kannattaa siten hanakasti viestiä hankintaketjustaan ja sen vaikutuksista ulospäin.

Suomalaisen työn puolestapuhujina haluamme haastaa yritykset paitsi yhä keskitetympiin hankintoihin kotimaan markkinoilta, myös läpinäkyvyyteen ja aktiiviseen viestintään omasta hankintaketjusta. Viestiä kannattaa aina silloin, kun se on liiketoiminnallisesti ja kilpailun kannalta järkevää.

Esimerkkiä voi ottaa vaikkapa Iskusta ja Ponssesta, jotka ovat avoimesti kertoneet kotimaisten hankintojensa määrästä ja laajuudesta.

Isku ja Ponsse ostavat kotimaasta

Iskulla on luja usko suomalaiseen työhön. Yritys ui valtavirtaa vastaan keskittäessään tuotannon Suomeen. Kotimaisen tuotannon kehittämiseen on investoitu 25 miljoonaa euroa. Kotimaisen työn arvostus ei Iskulla ole pysähtynyt vain omaan tuotantoon. Myös hankinta on keskitetty kotimaahan ja viime vuonna lähes 80 prosenttia hankinnoista tuli Suomesta. Yritys valmistaa esimerkiksi sohvaa, jonka vaneri tulee Säynätsalosta, kalustelevyt Kärkölästä, vanu Kankaanpäästä, liima Lempäälästä, vaahtomuovit Kouvolasta ja selkätyynyt Jalasjärveltä.

Isku myös sanoittaa tekemisiään ulospäin. Yrityksen mukaan asiakkaat ovat kiinnostuneita kalusteiden kotimaisuudesta.

Myös Ponssen toimittajista peräti neljä viidesosaa on kotimaisia yhtiöitä. Maailman yhtenä johtavista metsäkonevalmistajista yritys on järjestänyt kotimaisille toimittajille verkostopäiviä vuodesta 2005 lähtien yhteistyön ja toimintojen kehittämiseksi.

Vastuullisuus nostaa painoarvoaan hankinnoissa eniten

Yritysostajille teetetyn tutkimuksen mukaan yritykset kiinnittävät ostopäätöksissään huomiota laadun ja hinnan lisäksi myös tarjoajan vastuullisuuteen ja siihen, työllistääkö yritys Suomessa. Yritykset arvioivat, että tulevaisuudessa etenkin vastuullisuuden painoarvo tulee nousemaan merkittävästi ostopäätöksiä tehtäessä.

Tutkimustemme mukaan kolme neljästä suomalaisesta sanoo kuluttajana, että kotimainen alihankintaketju vaikuttaa omaan ostopäätökseen.

Olemme kansa, joka haluaa tehdä arvopohjaisia valintoja. Ostopäätöshetkellä arvot saattavat kuitenkin toisinaan jäädä lyhytkatseisesti hintatarkastelun jalkoihin.

Avainlippu-tuotteen tai -palvelun valinta on arvovalinta. Merkin kantajat ovat kotimaassa valmistettuja tuotteita tai suomalaisomisteisen yrityksen täällä tuottamia palveluja. Kuluttajat liittävät Avainlippuun kotimaisuuden lisäksi työllistävyyden, luotettavuuden ja vastuullisuuden.

Kirjoittaja on Suomalaisen Työn Liiton toimitusjohtaja Tero Lausala.

 

Avainlippu yritykselle?

Avainlippu on merkki suomalaisesta työstä. Se voidaan myöntää Suomessa valmistetuille tuotteille ja suomalaisomisteisen yrityksen täällä tuottamalle palvelulle. Avainlippua kantaa yhteensä yli 4200 tuotetta tai palvelua. Avainlippua kantavat yritykset näet jäsenlistauksestamme.

Lue lisää Avainlipun hakemisesta täältä ->

Kirjoitus on julkaistu 5.3.2019 myös Kauppalehti Studiossa.